Свят

Подкрепата за Украйна: САЩ отпускат отново средства, ЕС ги увеличава

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Журналист

Американският президент Джо Байдън обеща подкрепата за Украйна да продължи, въпреки че Конгресът прие споразумение за бюджет, в което липсва военната помощ за Киев. Целта беше да се избегне спиране на работата на правителството във Вашингтон. Мярката е временна, но към момента отпускането на шестте милиарда долара е замразено. По-крайните rепубликанци са против отделянето на средства и цялостната политика на Белия дом спрямо войната.

 

 

Нямаше как да оставим милиони американци пред възможността за спиране на работата на правителството. Но нека бъдем ясни. Надявам се приятели, другата страна да удържи на думата си за подкрепата за Украйна. Те казаха, че ще подкрепят Киев в отделно гласуване. Не трябва при никакви обстоятелства да позволяваме помощта ни да бъде прекъсвана. Те имат нужда от това в борбата срещу агресията и жестокостта.

Джо Байдън, президент на САЩ

Решението на Конгреса беше остро разкритикувано от върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Жозеп Борел. Президентът Зеленски пък коментира, че нищо не може да отслаби борбата на Украйна срещу Русия.

 

От началото на войната европейските държави членки демонстрираха невероятно и бързо единство при вземането на решения в подкрепа на Украйна. Мисля, че Путин беше първият изненадан, виждайки, че държавите - членки са единни и въпреки силната ни енергийна зависимост успяхме да одобрим един след друг множество пакети от санкции и да използваме ресурсите на нашия Европейски механизъм за мир, за да предоставим оръжие на Украйна, като увеличаваме размера на средствата с всеки изминал ден.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност

До момента САЩ са предоставили на Киев близо 47 милиарда долара, като Украйна преговаря за отпускането на още 24. Споразумението за бюджета в Конгреса има срок от 45 дни. Преди да се превърне в закон, то трябва да бъде гласувано в долната камара, контролирана от Републиканците, но и от горната, където крехко мнозинство имат демократите.