Свят

Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел посети Одеса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел направи необявено посещение в украинския пристанищен град Одеса. Той посети старият квартал на Одеса, историческата православна катедрала "Преображение Господне" и пристанищната инфраструктура на града. Борел увери присъстващите, че Европейския съюз ще подкрепи Украйна в борбата ѝ за възстановяване на териториалната ѝ цялост.

Присъствието ми тук, в Одеса, е, за да покажа, че подкрепяме Украйна по всички възможни начини. Ние търсим мир, но справедлив мир, който запазва териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Жозеп Борел - Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Това посещение идва една година след като Русия незаконно анексира четири украински региона: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Свободният и недвусмислен избор на нашите братя и сестри беше подкрепен безрезервно от руския народ. Защитавайки нашите сънародници в Донбас и Новорусия, ние защитаваме и самата Русия.

Владимир Путин, президент на Русия

За да отпразнуват тази годишнина руски граждани се събраха в центъра на Москва на концерт, посветен на важния за Кремъл повод.