Европа

Държавите от Средиземноморието настояват ЕС да приеме нов пакт за миграцията и убежището

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерите на девет държави от Средиземноморието настояха Европейският съюз да приеме новото споразумение за миграцията и убежището. 

Ако бъде приет, пактът ще отслаби натиска върху държавите на първа линия в борбата с нелегалната миграция, като организира преместването на бежанци в други страни от блока. Но засега между държавите членки липсва консенсус - Германия и Италия влязоха в спор за човешките права в бежанските центрове, а Полша запазва ветото си, докато Гърция и Турция договориха своя собствена сделка за миграцията. 

От Малта, където се проведе лидерската среща, италианският премиер заяви, че се надява скоро блокът да отпусне средства на Тунис, свързани с миграцията. 

Италия, разбира се, заедно с Малта и другите държави на първа линия, е сред нациите, които страдат най-много от силния миграционен натиск. Но, предвид ситуацията в Африка, всички сме наясно с факта, че който мисли, че проблемът с миграцията може да се ограничи само до една европейска нация, очевидно греши.

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия

Френският президент призова за подкрепа за Гърция, Испания и Италия. По данни на ООН от началото януари 2021 г. насам на територията на трите държави са влезли над 180 хил. мигранти. Близо половината от тях пристигат от Тунис, Египет и Бангладеш.

Ситуацията, която преживяваме от няколко месеца, и изключителната ситуация в Лампедуза много ясно призовава за единен европейски отговор и ни кара да покажем солидарност с Италия. Трябва да покажем солидарност и с останалите държави на първа линия.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Отново според ООН, повече от 2500 души са загинали или са изчезнали в опит да прекосят Средиземно море от началото на годината. И този уикенд 170 души, включително мигранти, бяха евакуирани от ферибот след пожар на борда.