Европа

"Умишлен терор": Русия обстрелва интензивно Херсонска област през последните няколко дни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия е обстрелвала интензивно в последните дни цели в Херсонска област. Президентът на Украйна определи тези атаки като „умишлен терор“ от страна на окупаторите. Бомбардиран е и жилищен район в град Константинивка в Донецка област.

"Специално внимание се обръща на Херсон и Херсонска област. Тези дни Русия обстрелва с особена жестокост Херсон, Берислав и много села в областта. Артилерия, управляеми бомби. Поразяват се къщи, стопанства, магазини и инфраструктура. Това е умишлен терор от окупатора. Съболезнования на всички, които са загубили роднини и близки", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

В град Херсон хората са намерили нетрадиционен, но практичен начин за възстановяване на домовете им – вместо скъпи стъкла, инсталират винилови прозорци на къщите си.

Зеленски обяви, че британският актьор Марк Стронг ще бъде новият посланик на платформата за набиране на средства United24, чиято цел е да помогне за възстановяването на разрушени украински училища.

Освен това украинският лидер получи акредитивни писма от редица чуждестранни посланици. Сред тях новият представител на ЕС в Киев Катарина Матернова, на Обединеното кралство Мартин Харис, на Естония Анели Колк и други.

Междувременно Украйна организира медийна обиколка на център за задържане на руски военнопленници, за да докаже, че условията там са в рязък контраст със затворите в Русия. Докато някои правозащитни групи обвиняват Русия в изтезания на украински пленници, върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че има доказателства за злоупотреба и от двете страни.