Европа

Контраофанзивата на Украйна: Киев отвоюва територии край Бахмут в Донецка област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Метър по метър украински войници удържат линията край Бахмут в източна Украйна. Министерството на отбраната публикува кадри, показващи, че въпреки критиките, че контраофанзивата е твърде бавна, войските му напредват. Войниците твърдят, че са горди да бъдат част от Службата за държавна гранична охрана, специално създадена миналия февруари, за да помогне при освобождаването на територии, окупирани от руските войски в първите месеци на инвазията през 2022 г.

Украинските войници се нуждаят от поддръжка и я получават от една от въздушно-щурмовите бригади, които подкрепят пехотата с реактивни артилерийски снаряди.

"Удовлетворение е да знаеш, че си постигнал целта си. Подобрява настроението и мотивацията. Работата се отплаща. Работихме здраво и си върнахме част от земята си. Всички са доволни от това. Трябва да продължим напред и всичко ще бъде наред", каза Михайло, украински войник и оператор на пускова установка „Град“.

Войниците акцентират, че се сражават за тяхната родина и семейства.

"Присъединих се към армията в първите дни на пълномащабната инвазия. Мотивацията ми беше да защитя семейството и страната си. И това не се е променило", посочи Ярослав, командир на артилерийска батарея.

Военни експерти смятат, че ситуацията на бойното поле ще се усложнява с наближаването на зимата. Украинците твърдят, че инициативата е на тяхна страна, но същото твърдят и руснаците.