Политика

Тагарев пред Euronews Bulgaria: Костов препоръча да сме по-активни в комуникацията за Украйна (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

„Имаше много леко и внимателно изразена загриженост за ситуацията, в която аз действам. Една основна препоръка беше да бъдем по-активни. Негово наблюдение е, че в момента опозицията успява да ни наложи реда в информационното пространство.“

Това сподели пред репортер на Euronews Bulgaria военният министър Тодор Тагарев по повод разговора си с бившия министър-председател Иван Костов. По-рано днес Тагарев обяви във Фейсбук, че се е срещнал с бившия премиер.

 

 

 

Истината е, че обществото не знае и до него не стигат 90% от нещата, които ние вършим. А от комуникационна гледна точка сме реактивни, и той (Иван Костов – бел. ред.) препоръча да бъдем много по-активни“, уточни Тагарев.

Да, той ме потърси, потвърди военният министър.

Ето какво още сподели той:

Г-н Костов има изключителен опит в управление на сложни процеси и сложна ситуация. Той изрази готовност да сподели с мен своя опит. Аз с удоволствие приех тази идея.

Говорихме за това каква е ситуацията, какви са приоритетите, как бих могъл аз да подходя в тази ситуация за решаване на проблемите.

Според мен всеки демократично и европейски ориентиран човек – не само политик – в България, е загрижен за това да имаме стабилно управление, което води България към по-тясна интеграция в Европа и в евроатлантическите структури. В България има сериозни сили, които противодействат на тези процеси.

Говорихме за неща, които са свързани с приоритети, как трябва да върви комуникацията. Сподели опит и аз съм благодарен, че имах тази възможност.

Не сме обсъждали въпроса Иван Костов да ни бъде консултант или съветник. Просто колегиално, разбирайки ролята на отбраната в днешния ден, за ориентацията на България – предполагам, че това го е накарало да поеме тази инициатива. 

Припомняме, че при управлението на Иван Костов България също бе в близост до военен конфликт– този в Косово. Друг паралел между тогава и сега са обтегнатите отношения с Руската федерация, което и тогава доведе до експулсиране на руски граждани. По време на кабинета „Костов“, трима руски дипломати бяха изгонени от България за шпионаж, а бизнесмените Майкъл Чорни и Денис Ершов бяха екстрадирани като заплаха за националната сигурност.

 

Още по темата за военната помощ за Украйна - вижте в следващото видео: