Европа

Украйна финализира предложенията за износа на зърно към засегнатите страни

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

За днес е планирано заседание на координационната платформа по въпросите на износа и транзита на земеделски стоки от Украйна, на което ще се финализират предложенията към засегнатите страни.

Вчера украинският министър-председател Денис Шмигал съобщи, че Украйна въвежда механизъм за износ на селскостопански стоки за България и Румъния.

Страната ще подпише резолюция за създаването на механизъм за проверка и одобрение на земеделския износ за България и Румъния, съобщи Шмигал в платформата Х. Става въпрос за 4 групи селскостопански продукти за 5 съседни държави.

Украйна високо цени отговорното партньорство, добави той и обясни, че вече подготвят документи за подписване с Румъния и България. Тези страни не са нарушили търговските правила на Европейския съюза и Споразумението за асоцииране и не въведоха едностранни ограничения. Украйна е благодарна на всички свои съседи, които са отворени към компромис и увери, че Киев е готов за диалог, подчерта той..

Преди това Киев представи своя план за решаване на зърнената криза, който бе подкрепен от Еврокомисията.4 държави са работили по украинския план, изразили са своите конструктивни коментари и предложения и са готови за по-нататъшно обсъждане. И само една държава е против, добави украинският премиер. Разговорите с Украйна за вноса на зърно вървят добре, потвърди и полският земеделски министър Роберт Телус по повод горещия спор между двете страни заради решението на Варшава да забрани едностранно вноса.