Европа

ЕС разкритикува трите страни, които удължиха забраната за внос на украинско зърно

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Министрите на земеделието на Европейския съюз обсъждат в Брюксел начини за безопасен износ на украинско зърно, което е жизненоважно за глобалната продоволствена сигурност. В същото време те търсят работещи решения, за да защитят фермерите в страни, граничещи с опустошената от войната Украйна.

Някои дипломати предупредиха, че трябва да се намери баланс между тези два въпроса, без да се подкопава подкрепата на ЕС за Киев.

"Бе добро решение ЕК да обяви, че не искаме никакви едностранни решения, взети от национални държави. Трябва да покажем нашата солидарност с Украйна. Тя се нуждае от приходите от зърното, което продава на света. Важна стъпка напред е да се съсредоточим върху начините на солидарност, защото глобалният юг се нуждае от украинското зърно. Трябва да избягваме всичко, което помага на Русия и наратива на Путин", заяви Джем Йоздемир, министър на земеделието и храните на Германия.

Въпреки че на 15 септември ЕК обяви прекратяване на забраната за внос на украинска земеделска продукция в ЕС, три държави-членки взеха едностранни решения да я удължат поне до края на годината – Унгария, Полша и Словакия. България обаче не се присъедини към тях и с решение на Народното събрание премахна ограниченията върху украинското зърно.

"Съжаляваме за едностранните мерки, предприети от съседни на Украйна държави. Това не е първият път и представлява много сериозно предизвикателство пред единния пазар. Повдига сериозни въпроси. Не може да има солидарност без единство. ЕС трябва да изрази своята солидарност по-ясно не само към Украйна, но и към засегнатите страни – както тези по границата, така и други", каза Марк Фесно, министър на земеделието на Франция.

Това е първо заседание на министрите на земеделието и храните, откакто Русия излезе от сделката за безопасния износ на земеделска продукция от Украйна към страните в Африка, Близкия изток и Азия.

В последните дни Москва се прицели в критична инфраструктура за износ на зърно в Украйна, обещавайки да отмъсти за украинските удари по Кримския мост.

От своя страна, Украйна обяви алтернативен коридор за кораби в Черно море, по който да става износът на нейна продукция.