Общество

Зърнопроизводители блокираха пътища край Бургас, Русе и Пловдив, полиция ги спря в Благоевград (Обновена)

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Земеделци от различни браншови организации с трактори блокираха района на Дунав мост при Русе. По този начин те се включиха в националния протест срещу решението за отпадане на забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна, предаде БГНЕС.

Междувременно, протестиращи на пътя между Пловдив и Пазарджик се оплакаха от полицейски проверки.

"Полицаите ни пречат. Правят ни проверки, попълват се декларации", заяви един от протестиращите, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес тежка техника на зърнопроизводителите и представители на над 20 организации от селскостопанския сектор блокира основния път Бургас-Варна край Ахелой в 10 часа тази сутрин. 

Протестиращите настояват да се удължи забраната за внос  на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и да се ограничи вноса на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко, месо  и мед. Освен това те поискаха незабавно  изплащане на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство.

Зърнопроизводителите изразиха и силен гняв по адрес на министър-председателя Николай Денков, който вчера в събота сравни поведението им с това на терористи, но вчера се извини. Протестиращите увериха, че протестите им не са политически. 

Опит за блокада имаше и в Благоевградско, но неуспешен, предаде БГНЕС. Там протестът на зърнопроизводителите от Благоевградско срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Полицията осуети желанието им да затворят главния път и след дълги напрегнати спорове само тракторите обиколиха двете кръгови след м. Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ "Струма", ескортирани от полиция.

Организаторът на протеста Юлия Коюнджиева обяви исканията на митинг край Е-79, след което демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

Така се стигна до компромис-шествие с тракторите в двете кръгови и връщане отново на полигона. Участниците днес ще се включат в националния протест утре в столицата.

Протестни демонстрации в днешния ден са обявени още на „Петолъчката“ в Югоизточна България, детелината на АМ „Тракия“ край пловдивското село Труд, както и на пътя Стара Загора Хасково, Пловдив - Свиленград. Блокади ще има още в Североизточна България - край Кардам, Дуранкулак, на главен път Плевен - Русе, както и в Северозападна България. Протестиращите затварят  и пътя край Кюстендил и Кресна.

Повече вижте във видеото.