Политика

Социалист за управляващите: Нямат легитимност да боядисат НС, камо ли да променят Конституцията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Политически протест го направиха безумните изявления на премиера Николай Денков. Ти превръщаш протеста не в политически , а в супер политически“. Така социалистът Александър Симов коментира пред Euronews Bulgaria започващите протести на зърнопроизводителите в страната срещу управляващите заради вдигането на забраната за внос на украинска земеделска продукция.

Според Симов „коалиционното управление може да се разкърца, защото говорим за едно изключително непремерено политическо решение“. По мнението му в „земеделския протест няма нищо политическо, този бранш е настръхнал отдавна. Още от август слушам, че целия земеделски бранш е настръхнал заради липсата на яснота какво да се прави“. Той определи свалянето на забраната като „чиста поезия“, която не почива на „статистиката“.

Симов каза, че част от цените на някои продукти и стоки са по-евтини, отколкото преди да вдигнем забраната. Не даде пример обаче кои са те.

Относно промените в Конституцията, подготвяни от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, Александър Симов заяви, че тези хора нямат легитимност да боядисат парламента, камо ли да променят Конституцията“. Симов прогнозира, че „само след година“ ще се наложи нова промяна на основния ни закон.

„В момента искат да ударят Румен Радев, само че не става да правиш промяна за един човек“, смята той.

По друга ключова тема – местните избори в края на октомври, Симов заяви, че ще работят за Ваня Григорова, защото София не е имала ляв кмет и софиянци „имат нужда от съществена промяна“. „Паметникът на Съветската армия няма да бъде бутнат, който и да спечели изборите, никога...“, смята социалистът.

Цялото интервю във видеото.