Политика

Проектът на ПП-ДБ за промени в Конституцията е добре издържан, смята юрист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Трябва да кажем, че проектът, който беше представен вчера и имаме достъп до него, е доста по-добре правно-технически издържан от проекта, който представиха ГЕРБ през 2020 г. В този смисъл очаквам, че дебатите ще бъдат по повод предложенията, а не за несъвършенствата на проекта“. Така юристът доц. Наталия Киселова коментира в ефира на Euronews Bulgaria представения в неделя проект за промени в Конституцията на България от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според Киселова текстовете са основно в три групи, като най-важната се отнася до реформата в съдебната власт. По отношение на орязването на правомощията на главния прокурор, тя коментира, че се ограничава възможността на главния прокурор да сезира Конституционния съд - „ще може да сезира само по отношение на закон, с който се засягат основни права и свободи на гражданите“.

Това означава, че главният прокурор няма да може да сезира по всеки въпрос КС, както е досега. Въпросът с продължителността на мандатите трябва да се види как се наслагват 4 години за членовете на съветите и 5 като административни ръководители и дали това няма да създаде неравно третиране, защото всички останали други административни ръководители в съдебната система...

Доц. Наталия Киселова, конституционалист

По думите на доц. Киселова „въпросът е как ще бъдат създадени правилата в последствие за избор на главния прокурор“. „Тъй като бяха представени само от представители на ПП-ДБ, според мен това означава, че не са успели да постигнат подкрепа и да бъдат представени, заедно с представители на ГЕРБ и ДПС и тепърва разговорите предстоят. Просто избързаха да имат преднина в обществения дебат на своя страна“.

Вижте цялото интервю във видеото.