Политика

ГЕРБ искат промените в Конституцията да са одобрени от тях, ПП-ДБ и ДПС

От Euronews България Euronews България
GERB

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията, заедно с ПП-ДБ и ДПС. Консултациите между политическите сили започнаха при формирането на 49-ото Народно събрание и логично ще завършат с общ проект за изменение на основния закон." Това се казва в позиция на ГЕРБ-СДС до медиите.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа за необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи", казва се още в позицията на ГЕРБ-СДС.

По-рано днес ПП-ДБ представиха своите предложения за промени в Конституцията. Това включва разделяне на ВВС на две колегии - прокурорска и съдийска. Ограничаване на правомощията на главния прокурор, право на конституционна жалба за гражданите, нов механизъм за избор на регулаторите, мандатност на съдебната власт - ограничен брой мандати за кметовете. Други важни текстове са 24 май да стане национален празник на България и отпадане на служебните кабинети.