Политика

ПП-ДБ ще представят проекта си за конституционни промени

От Euronews България Euronews България
PP DB BGNES (1) Снимка: БГНЕС архив

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще представи днес проекта си за конституционни промени. 

Преди дни председателят на инициативата  "Правосъдие за всеки" Велислав Величков се срещна в парламента с Кирил Петков и Христо Иванов и обяви, че коалицията ще внесе свой отделен проект за промени в основния закон. Аргументите - "капани" в проекта на ДПС за  промени, засягащи съдебната власт.

Сред идеите са  разделяне на ВСС на два органа, както и ревизия на института на главния прокурор. Според предложенията, някои функции на главния прокурор ще бъдат запазени,  но се очаква да бъдат премахнати надзорът за законност и методическото ръководство.

Реформата във ВСС е свързана и с обособяване на два съвета – прокурорски и съдийски.  От ПП-ДБ вече за заявявали, че ще искат двата съвета да са с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Идеята е в парламентарната квота да има хора, които не са магистрати, а с други юридически професии. Целта  е да се осъществява  контрол, не само парламентарен, но и обществен, върху работата на професионалните квоти.

Съгласно Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.