Политика

Пеевски даде крачка назад – обяви, че напуска конституционната комисия

От Euronews България Euronews България

„Аз правя крачка назад в името на Конституцията, защото промените са неотложни, ще ограничим правомощията на главния прокурор.“

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски след проведената днес в Народното събрание среща на правосъдния министър Атанас Славов, заедно с представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

От думите на Пеевски след края на срещата стана ясно още, че има постигната договорка да се формира работна група, която обсъди различните идеи за конституционна реформа.

Ще изберем чисто нова конституционна комисия, всички ще излъчат само тясни експерти, а лидерите на партиите и знаковите лица ще коментират процеса от тяхната гледна точка, те няма да излъчват представители, а работната група ще започне следващата седмица.

Делян Пеевски, ДПС

Теми на обсъждане ще са обхватът на конституционните реформи, начинът по който те ще бъдат прокарани през парламента, времевите параметри, това, че за нас настоящият състав на ВСС не е в състояние да избере нов главен прокурор, избирането на нов състав в този смисъл и главен прокурор, измененията в НПК и в съдебната власт“, коментира целите на срещата по-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова срещата била продиктувана от факта, че от партията осъзнават не само необходимостта за промени в НПК и закона за борба с корупцията, но и нуждата от промени в Конституцията в частта ѝ за съдебната власт.

Наясно сме, че няма да е лек процесът. По възможно най-бързия начин трябва да формираме Комисия по конституционни въпроси.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че промяната в Конституцията е изключително важно нещо.

„Ние сме били основните защитници на действащата конституция, въпреки че не я подкрепяхме при нейното приемане. На тази среща днес са заявени заявки за промени в Конституцията, ние трябва да си направим сметка до какво ниво са стигнали функционалностите, взаимоотношенията между различните власти, и оттам да видим има ли нужда - и ако има такава, кои текстове в Конституцията и в каква посока да ги променим. Дотук добре, но оттам започват другите неща. Всеки от нас заявява, че има проект за изменения в Конституцията“, каза още Карадайъ.

„Ние проведохме вече една среща с Надежда Йорданова от ДБ и Хамид Халид от ДПС. Трите проекта за промени в Конституцията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС имат съществени загуби“, каза още тя и допълни:

„На тази среща сега трябва да стане ясно пътя, по който ще се движим - трите партии предлагат промени, които да обсъжда конституционната комисия или започваме сериозна работа и преговори, за да разберем модел и концепция.“

Карадайъ уточни, че ДПС са представили проект на всички партии, като са заявили, че това са само идеи, на които да се обсъди какво да се направи и дали има съгласие.

„Това беше преди година и половина. Днес считам, че сме стигнали до етапа да говорим за конкретни идеи за реформи. Когато говорим за съдебна реформа ние много ясно знаем, че без промени в Конституцията няма как да направим цялостно издържана съдебна реформа. Нашият призив е да проведем открит диалог, на основата на който да търсим съгласията, а не различията“, каза още лидерът на ДПС.