Общество

Конституционалист: Гръцкият вариант за служебен кабинет може да работи и при нас

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Относно реформата, свързана със служебните правителства, единият вариант е да се вземе предвид гръцкият модел, при който са изброени длъжностите, които формират кабинет, а другият вариант е правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите до изборите и формирането на ново правителство. Така конституционалистът Наталия Киселова коментира в ефира на Euronews Bulgaria обсъжданото от управляващото мнозинство ограничаване на правомощията на служебната власт.

Тя посочи още, че има и идея, когато бъде гласувана оставка на правителство, то да не се разпуска Народното събрание, тъй като липсата на парламент е много осезаема и голяма част от дейностите, които се осъществяват в държавата, са с активната роля на НС.

По повод подкрепата на ДПС за конституционната реформа, Киселова коментира, че тя ще бъде необходима и при определяне на състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и при формирането на бъдещи съвети. А мнозинството, когато изчисти текстовете и направи общ законопроект за промяна в основния закон, то ще потърси и подкрепата от страна на БСП и ИТН, тъй като е необходимо квалифицирано мнозинство от над 160 гласа.

Вижте цялото интервю във видеото.