Общество

Адв. Емил Георгиев: Крайно време е ПП-ДБ да внесе проекта си за конституционни промени

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Управленското мнозинство в 49-ия парламент трябва да пристъпи към най-отговорната си задача, а това е обсъждане на проекти за изменение на Конституцията. За това е необходимо първо те да бъдат внесени и тук най-голямата отговорност пада на ПП-ДБ, тъй като те участваха в последните избори с много ясната заявка, че ще предложат и търсят мнозинства за конституционни промени. Те имат свой проект и е крайно време вече той да бъде внесен.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime адвокат Емил Георгиев от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

Няколко пъти беше отлагано внасянето на този проект – по неясни причини. Техният ангажимент към избирателите, включително към гражданските организации като нашата – „Правосъдие за всеки“, която даде своята подкрепа за тази коалиция срещу ангажимента им да внесат собствен конституционен проект, а не да подкрепят този на ГЕРБ или ДПС, трябва да го изпълнят. Времето за това изтича.

„Има определени срокове, които трябва да се спазват в конституционната процедура“, припомни адв. Георгиев и посочи, че за бързата процедура по изменение на Конституцията трябват 180 гласа в Народното събрание, а за бавната 160.

„Смятам, че има шанс ДПС да подкрепят един смислен проект, какъвто очаквам да бъде този на ПП-ДБ. Видимо ДПС са се заели със задачата да изчистят образа си, а това е начинът да го направят – с конкретни действия в подкрепа на реформаторски позиции“, каза правният експерт.

„Още назначаването на Иван Гешев беше много силно политическо мотивирано, както и неговото освобождаване. Имаше основания много по-рано да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев, но ВСС заеха съвсем различна позиция на два пъти, когато подобно искане беше направено“, коментира адвокатът.

Днес излезе важна информация от понастоящем изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов относно случая „Осемте джуджета“. Тази информация все още не е проверена, но се оказва, че в мандата на г-н Гешев са извършени страшно много нередности и е крайно време веднъж завинаги да се разплетат тези истории и да се търси наказателна отговорност, ако има извършено престъпление.

„Никога не е добра новина, когато политиката се намесва в съдебната власт, дори за да предизвика едно правилно по своето съдържание решение“, коментира адв. Георгиев. Трябва много добре да се осмисли дали главният прокурор следва да бъде част от ВСС, подчерта той.

По неговите думи докладът на ЕК не казва нищо неочаквано, което да ни изненада.

„По отношение на ВСС и Инспектората към него критиките са много сериозни, защото Инспекторатът вече кара втори мандат. ВСС също е с изтекъл мандат, а му се налага да взима много сериозни решения“, посочи той и добави, че кадровиците допускат сериозни грешки с определяне на т.нар. временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

Адв. Георгиев напомни, че т.нар. Механизъм за сътрудничество и оценка никога не е отпаднал, а бяха отпаднали ежегодните доклади на ЕК.

Относно Шенген правният експерт коментира, че имаме напредък по изпълнението на ПВУ и по отношение на това, че отново възстановихме парламентарното управление, което повишава шансовете за влизане в зоната за свободно движение.

Според адвоката България би могла да влезе в Шенген, ако се подобрят предпоставките за провеждането на независими и ефективни разследвания на прокуратурата у нас, които да водят до обвинителни актове, издържали в съда.

За Шенген основният проблем е достъпът до чувствителна информация, която се споделя в Шенгенската информационна система. За съжаление България неведнъж е давала повод за съмнения дали всички, които имат достъп до тази система ползват информацията по предназначение“, каза още адв. Георгиев.

Целия разговор вижте във видеото.