Общество

Адв. Петър Славов: Политиците могат да спрат избора на главен прокурор, но мълчат гузно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Гледано отвън, проблемът с главния прокурор изглежда решен. Приети са законодателните промени, които дават възможността да се разследва един главен прокурор. Също бяха закрити специализираните съдилища и се върви по общия ред. Така че се надявам очаквания доклад за върховенството на закона да е по-оптимистичен за България.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Петър Славов.

Докладът се пише основно навън, нека се надяваме, че е положителен особено заради влизането в Шенген и Еврозоната, каза той. Но въпреки това добави, че всъщност голяма част от проблемите още не са разрешени.

"Очевидно декларацията на партиите към ВСС за избора на главен прокурор е абсолютно пожелателна", смята адв. Славов. Вместо това той препоръча на политиците в Народното събрание да направят изменения Закона за съдебната власт, които да накарат ВСС да спре процедурата.

 

ВСС е силно компрометиран и ние очакваме те да изберат един нов "прекрасен" нов главен прокурор.

Топката, ако искаме нещо да се случи, е в полето на политиците, които точно с два параграфа могат да кажат, че само ВСС в редовния си мандат избира главен прокурор и че тези промени се отнасят и към неприключилите процедури. Гузно мълчат политиците и тази декларация изглеждаше като прехвърляне на топката.

 

Конституционната реформа е обвързвана с други фактори. Не сме видели този законопроект какво точно съдържа, видели сме само на ДПС, който ако се приеме, ще задълбочи проблемите, защото ще даде още повече политическо влияние във ВСС.

Бих попитал Гешев какво се случи с КТБ и с онези 700 млн. от хазарт и лицето, което беше готово да даде показания? Прокуратурата нито изслуша дистанционно от Сърбия Цветан Василев, който искаше да даде показания, нито Васил Божков от Дубай, който също искаше да даде показания.

Още през 2015 сме посочили как да се направи реформата в прокуратурата и как длъжността на главния прокурор може да бъде разделена на две - един главен прокурор към ВКП и един към ВАП.

"В този си вид идеята да няма служебни кабинети е опасна. Основният смисъл на служебното правителство е да подготви изборите, както и че няма една и съща политическа сила да продължава да управлява в предизборния период, да контролира МВР, да упражнява политическа репресия и да създава предпоставки за авторитаризъм. Проблемът е неяснотата какво то може да прави, ако се случи да е по-дълго на власт, отколкото е предвидено по конституция. По-скоро премахването му би довело до по-тежки последици", смята още юристът.

Закон за лустрацията има, макар и да не се казва така - това е мека лустрация. Ефективен закон влиза в колизия в действащата конституция и няма как да стане без промени, също може да бъде включен в подготвяните поправки.

Вижте цялото интервю във видеото.