Политика

След отстраняването на Гешев: Ще се случи ли съдебната реформа?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Как ще продължи „сагата Гешев“ след указа на президента? Коментират Мария Карагьозова от Гражданския съвет към ВСС и Теодор Лазаров, репортер на Euronews Bulgaria, който следи казуса. 

 

Мария Карагьозова:

Очаквах едно изчакване от президента, което беше много разумно да го направи. Първо да се произнесе Конституционният съд – по двете питания, свързани един път с тълкуване на изтеклия мандат на сегашния ВСС и неговата легитимност; и второто питане, свързано с противоконституционност на текстове от новоприетия „закон на Крум Зарков“ – че гласовете за отстраняване на главния прокурор се намалиха от 17 на 13.

Така президентът рискува да е издал един противоконституционен указ, което при него ще може да се случи за втори път, след указа за назначаване на един министър с двойно гражданство.

Вече има един проект за промени в Конституцията – на ДПС. Там те предлагат орязване правомощията на главния прокурор, свързани с общия надзор за законосъобразност.



Теодор Лазаров:

Действително, указът беше издаден доста бързо, в рамките на два-три дни. Имаше различни трактовки как би постъпил президентът. В крайна сметка, не е чак толкова изненадващо, защото можем да си спомним каква е била позицията му относно главния прокурор през последните години. А когато Иван Гешев бе избран за главен прокурор, Радев отказа да разпише първия път указа за назначаване.

По отношение на конституционната реформа – има риск, всичко трябва да бъде преценено и доуточнено, за да се вземе най-доброто решение в къс хоризонт относно ролята на главния прокурор. Очакваме да се съберат кадровиците, за да вземат някакво решение.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.