България

Вече бившият главен прокурор Иван Гешев обяви: Битката за справедливост продължава. Бог с нами!

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES Снимка: BGNES архив

Иван Гешев с първи коментар след издаването на указа от държавния глава Румен Радев за отстраняването му от позицията главен прокурор. В профила си във Facebook той написа:

„Няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината. Дали тези “политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите “политически боклук, извинявам се за израза” - дали по този начин ще постигнат одобрението на хората?“

Мотивът за отстраняване на Иван Гешев от страна на Висшия съдебен съвет беше изразът „политически боклук“, използван от Гешев по адрес на политическата класа на пресконференцията му от 15 май. Това беше определено от членове на ВСС като действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

„Дали безогледното пренебрегване на фундаментални правни принципи и зачеркването на жизнено важни принципи като демокрацията и справедливостта ще бъде възприето от народа за нормално?

Битката за справедливост не е само моя лична битка, битката за справедливост е битка на целия български народ.

В името на Отечеството тази борба продължава! Да живее България! Бог с нами!“, завършва Гешев.

Той стана първия главен прокурор в най-новата ни история, който е предсрочно отстранен от поста си чрез процедура по импийчмънт. Тя бе задействана от членове на Висшия съдебен съвет, които активно го подкрепяха, но след взрива край колата му на 1 май рязко обърнаха позицията си.