България

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: BGNES

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България, съобщиха от президентството. 

До издаване на указа се стигна, след като по-рано през седмицата с 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор Иван Гешев от поста. Това се случи по предложение на четирима членове заради израза "Политически боклук", използван от Гешев по адрес на политическата класа на пресконференцията му от 15 май.

Срещу решението за отстраняване гласуваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска.

Решението на ВСС беше изпратено на президента Румен Радев, от когото се очакваше да издаде указ. Веднъж издаден президентският указ, освобождаването на Гешев вече не може да бъде обжалвано.

Указът, издаден от държавния глава, ще влезе в сила след публикуването му в "Държавен вестник".

Сега Висшият съдебен съвет ще трябва да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор. После трябва да открие процедура по избор на нов главен прокурор.

Мандатът на Съвета обаче отдавна е изтекъл и затова от новото парламентарно мнозинство се чуват мнения, че той не трябва да избира бъдещия ръководител на държавното обвинение. Затова и изборът може да се забави с месеци, ако бъде взето решение да се пристъпи към определяне и гласуване на нови кадровици.