Политика

Очаква се ВСС да посочи и. д. главен прокурор

От Euronews България Euronews България

Висшият съдебен съвет трябва да се събере днес и да насрочи заседание, на което да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор, след като с указ на президента Иван Гешев вече не е на поста. Дебатът да се проведе в рамките на днешния ден. Той ще трябва да открие и процедурата за избор на титуляр в най-кратки срокове. Според закона кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Министърът на правосъдието Атанас Славов написа в профила си във Фейсбук: 

„Отваря се шанс да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура, която вдъхва доверие чрез своята безпристрастност и ефективност. 

Сега цялата политическа класа и в частност ние като управляващи сме изправени пред историческата отговорност да променим по такъв начин съдебната система, че прокуратурата в България да работи в интерес на обществото, като обективно и систематично повдига в съда годни обвинения и стартира реална битка с престъпността на всички нива", написа Славов.

Иван Гешев стана първият главен прокурор в най-новата ни история, който е предсрочно отстранен от поста си чрез процедура по импийчмънт. Тя беше задействана от членове на Висшия съдебен съвет, които активно го подкрепяха, но след взрива край кортежа му на 1 май рязко обърнаха позицията си. 

Коментар направи и съпредседателят на ПП Кирил Петков в социалните мрежи. 

Той написа: 

„Сотир Цацаров вече не е председател на КПКОНПИ. Единият ме съди лично , другият ми иска имунитета след 2 години затворено производство. 

Важното е, че промяната продължава.“ 

Иван Гешев пък написа снощи в профила си във Фейсбук, че "няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината. Дали тези “политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите “политически боклук, извинявам се за израза” - дали по този начин ще постигнат одобрението на хората?“

Битката за справедливост не е само моя лична битка, битката за справедливост е битка на целия български народ.

 

Вижте също и прякото включване на Теодор Лазаров за началото на заседанието на прокурорската колегия към ВСС: