България

Решено: Изпращаме боеприпаси и неизправни ракети в помощ на Украйна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

България изпраща боеприпаси и ракети на Украйна. Това реши окончателно мнозинството в парламента. Ракетите са обявени за неизправни от армията и ще послужат за части на украинците, а патроните са от складовете на МВР и не са необходими на вътрешното ведомство.

Предложението беше внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и вчера бе одобрено от ресорната комисия по отбрана. Днес очаквано доведе до напрежение в пленарната зала.

Още в началото на заседанието от БСП поискаха министърът на отбраната Тодор Тагарев да се яви в парламента и да участва в дискусиите. Вчера военният министър беше на заседанието и отговори на всички депутатски въпроси. 

Как тук тези ракети не работят, а в Украйна са годни“, зададе въпрос Атанас Замфиров от БСП.

Тези ракети са дефектни, точно по тази причина заминават там“, отговори му Ивайло Мирчев от ПП- ДБ.

От ИТН призоваха да дадем на Киев патроните, но не и ракетите.

След няколко почивки, поискани от БСП, "Възраждане" и ИТН, работата на депутатите продължи със закрито заседание, на което бяха изслушани началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС.

След това „БСП за България“ напусна пленарната зала в знак на протест. По думите на Атанас Зафиров, защото при закритото изслушване изобщо не е станало ясно  какво точно са "дефектни ракети". Все още не е ясно какво количество от това, което даваме, ще искат в Киев и как техниката ще достигне до Украйна, каза още Зафиров. 

Сред мотивите, с които управляващите и ДПС внесоха проекта, е „продължаването на последователната политика на страната ни за подкрепа към Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел.

„България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви“, посочва се в проекта на решение, което депутатите приеха.

Същите мотиви бяха споделени и вчера по време на заседанието на военната комисия.