Европа

Русия вкарва в казармата жители на окупираните украински територии

От Euronews България Euronews България
Russia Army AP Снимка: АР

Есенната военна повинност ще започне от 1 октомври във всички части на Руската федерация, включително в незаконно анексираните региони на Украйна.

Това съобщи руското министерство на отбраната.

В някои региони на Далечния север наборната служба ще започне на 1 ноември поради климатичните различия, заяви по време на брифинг контраадмирал Владимир Цимлянски, заместник-началник на Главното организационно и мобилизационно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

"Есенната военна повинност ще се проведе от 1 октомври във всички съставни части на Руската федерация", каза Цимлянски.

"Изключение правят някои региони на Далечния север, където гражданите, живеещи на тези територии, се призовават на военна служба от 1 ноември до 31 декември. Това се дължи най-вече на климатичните особености на тези територии".

Отпътуването на наборните войници от пунктовете за събиране е планирано да започне на 16 октомври, каза той. "Срокът на наборната военна служба, както и преди, ще бъде 12 месеца", твърди Цимлянски.

Според държавната информационна агенция ТАСС наборната военна служба в окупираните територии на Украйна се регламентира от т.нар. конституционен закон за приемане в Руската федерация.

Според закона през есента на 2023 г. наборната служба ще включва за първи път анексираните територии - Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. През миналата година и през пролетта на 2023 г. в тези региони не е имало наборна военна служба.

Въпреки че ще се провеждат редовни набори, Русия не планира допълнителни мобилизации.

В Русия наборната военна служба се провежда два пъти годишно. Миналата есен наборната военна служба започна с месец по-късно от обичайното поради затруднения в службите за наборна военна служба в условията на частична мобилизация.