Европа

Последен ден на регионалните избори в Русия, гласуване протича и в окупираните украински територии

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Русия приключва гласуването в 3-тия ден от местните избори в 79 региона, като избирателите дават вота си за губернатори, регионални законодателни органи, градски и общински съвети. 

Властите провеждат местни избори включително и в четирите региона на Украйна, които Москва анексира миналата година - Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област. Гласуването за федерални и местни законодатели се провежда и на Кримския полуостров, който Кремъл анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на местните избори в страната и призова избирателите да дадат вота си.

Моля жителите на регионите, в които тези дни се провеждат избори, да участват в тях. Освен това изборните процедури в нашата страна са организирани по възможно най-удобния начин. Имам предвид както тридневно гласуване в избирателните секции, така и възможност за дистанционно гласуване. Електронното гласуване става все по-популярно. Надявам се, че всеки от вас ще прояви отговорна гражданска активност.

Владимир Путин, президент на Русия

В неделя в Москва отвориха избирателните секции за местните избори, на които се избират кмет на столицата и депутати в 13 общини.

Дойдох да гласувам, защото това е въпрос от национално значение. Това е мое право. Избирам кмета измежду най-достойните кандидати.

Андрей Амельохин, жител на Москва

Сред петимата кандидати за кмет на столицата е и досегашният градоначалник Сергей Собянин от "Единна Русияя“. Като близък съюзник на президента Владимир Путин, се очаква той да спечели. Гласуването в окупираните райони на Украйна беше осъдено от Киев и Запада като измама и нарушение на международното право.

Изборите се провеждат в момент, в който Москва принуди противниците на президента Владимир Путин да отидат в изгнание или в затвора, а критиките срещу военната кампания са забранени. Те са и тест за Кремъл преди президентските избори, планирани за началото на следващата година, които се очаква да удължат дългогодишното управление на Путин поне до 2030 г.