Свят

„Най-несвободните избори досега“: Путин гласува онлайн и призова за масово участие в регионалния вот

От Euronews България Euronews България

В Русия днес се произвеждат избори за назначаване на губернатори, регионални депутати и общински съветници. Гласуването ще протече в рамките на три дни – от петък до неделя. По думите на властите това е така, за да могат възможно най-много избиратели да дадат своя глас, посочва АФП. В няколко руски региона, включително в столицата Москва, е възможно и онлайн гласуване. Тази година Русия организира и гласуване в четири окупирани украински региона – Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област.

Президентът на Русия Владимир Путин упражни правото си на вот онлайн, като призова руснаците да последват примера му и да участват във вота.

„Призовавам жителите на регионите, в които в момента се произвеждат избори, да участват“, каза Путин във видео, излъчено от Кремъл. „Още повече, че в нашата страна изборните процедури се организират по възможно най-удобния начин“, добави руският президент, седнал пред компютъра в кабинета си, предаде БТА.

Надявам се, че всеки един от вас ще прояви отговорен граждански подход.

Владимир Путин, президент на Русия

„Благодаря ви, гласувахте успешно“, гласеше след това надписът на екрана на компютъра на руския президент.

Междувременно независими наблюдатели вече отбелязаха нарушения и измами на много места. Независимата организация за наблюдение на изборите „Голос“ съобщи в „Телеграм“, че е бил оказван натиск върху избирателите и че на нейните наблюдатели понякога е бил отказван достъп до избирателните списъци.

„Голос“, което на руски означава „глас“, е обявена за чуждестранен агент и е трън в очите на руската политическа върхушка, посочва ДПА. Преди няколко седмици беше задържан съпредседателят на организацията Григорий Мелконянц.

Независими руски медии, като портала „Медуза“, също съобщават за нарушения по време на изборите. От сибирския град Братск се появиха съобщения за купуване на гласове. Твърди се, че в южната част на Русия наблюдатели на изборите са били сплашвани, като са им били връчвани призовки за явяване в бюра за наборна военна служба.

Предвид масовите репресии срещу опозиционерите в Русия, независимите наблюдатели определят изборите като най-несвободните от идването на власт на президента Владимир Путин преди около 24 години, отбелязва ДПА.

Гласуването за установените от Москва законодателни органи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област вече започна и ще приключи в неделя. То беше осъдено от Киев и Запада. Избирателите трябва да изберат регионални законодателни органи, които от своя страна ще назначат регионални губернатори.

За първи път гласуваме като граждани на Русия. Последното ни гласуване беше на референдума за присъединяване към страната. Навлизаме в руското политическо и гражданско пространство, това е страхотно.

Местен жител

В Донецка и Луганска област хиляди кандидати се борят и за места в десетки местни съвети. Гласуването се провежда в същата седмица, в която се провеждат местните избори в Русия. Вотът за федерални и местни законодатели е в ход и в Крим.

Огледахме избирателната секция, за да се уверим в спазването на нормите на изборното законодателство. Не бяха установени абсолютно никакви нарушения.

Виктория Сердюкова, наблюдател на изборите

В регионите, анексирани след началото на войната миналата година, предварителният вот започна още миналата седмица. Фаворитът за спечелване на изборите е „Единна Русия“ – лоялната към Путин партия, която доминира в руската политика.

По информация от руската Централна избирателна комисия първите резултати се очаква да бъдат обявени утре вечерта.