Европа

Русия провежда местни избори и в окупираните украински региони

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В следващите 3 дни руските власти провеждат местни избори, включително и в анексираните преди година украински територии. Жителите на повече от 70 руски региона дават вота си, за да изберат губернатори, членове на общински законодателни органи, 4-ма членове на Държавната дума и кмет на Москва.

Гласуването за установените от Русия законодателни органи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област продължава няколко дни, според властите - от съображения за сигурност.

 

За първи път нашите четири нови региона, напълно валидни субекти на Руската федерация - Донецка и Луганска народни републики, Херсонска и Запорожка област - провеждат избори като част от Руската федерация. Взехме това решение въз основа на тяхното искане, техните заявления и волята на хората в тези региони.

Елла Памфилова, ръководител на Централната избирателна комисия

В Донецка и Луганска област хиляди кандидати се борят и за места в десетки градски и общински съвети. Гласуването е насрочено за 8-10 септември, три дни, през които избирателните секции ще останат отворени. Но в украинските региони ранното гласуване започна миналата седмица.

Избирателните служители обикалят от врата на врата или създават временни избирателни секции на обществени места, за да привлекат преминаващите. Военнослужещи от цяла Русия също гласуваха за кандидатите от своите региони в избирателните секции в Украйна. В гласуването могат да участват както тези, които са получили руско гражданство, така и тези, които все още държат на украинските си паспорти.

 

Този вот е специален за всички нас, за всички жители на Донецка област, защото това са първите избори като част от Руската федерация. Гласуваме за светло бъдеще в широкия смисъл на думата.

Валери, жител на Донецк

Основният претендент в изборите е управляващата партия на Кремъл "Единна Русия", въпреки че в бюлетините са също Комунистическата партия или Либерално-демократическа партия на Русия. Предизборната кампания за кмет на Москва е една от най-мрачните от години насам - нито един от петимата кандидати дори не е поставил масирана външна реклама. Московчани едва ли знаят кого ще видят при пускането на бюлетините освен действащия кмет Сергей Собянин, коментират анализатори.

 

Властите твърдят, че анексираните от Украйна региони са същите като другите в Русия. Ако в другите има избори, защо да няма избори и тук в анексираните от Украйна региони? Руските власти усилено се опитват да се преструват, че всичко върви по план, че всичко е наред.

Абас Галямов, политически анализатор

Киев и западните поддръжници нарекоха изборите незаконни, като заявиха, че те нарушават международното право. Украйна осъди "фиктивните избори", които се произвеждат от Русия в окупираните украински територии и заяви, че те са "без стойност" и няма да имат законова тежест. Киев призова своите международни партньори да отменят вота и да не признават резултатите от него.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също описа гласуването в окупираните от Русия територии като "фиктивни избори" и "незаконни". Руското посолство в САЩ реагира с изявлението, че Вашингтон се намесва във вътрешните дела на Русия.

Над 50 наблюдатели от 28 страни от целия свят ще участват като наблюдатели.