Европа

Вътрешните министри на ЕС обсъдиха рисковете заради войната между Израел и Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз обсъдиха как да се справят с въздействието на войната между Израел и Хамас върху блока. Те изразиха загриженост относно нарастването на броя на антисемитските нападения, радикализацията на младите хора онлайн, използването на криптирани услуги за съобщения от престъпници или екстремисти, както и необходимостта от ускоряване на депортирането на хора, които могат да представляват обществена опасност. Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин призова за по-нататъшни промени в миграционната политика. 

 

Трябва да увеличим скоростта на процедурите и да опростим нашия закон. Това се отнася по-специално за всички хора, които са регистрирани благодарение на Пакта за миграция и Евродак, за граничния контрол и за молбите за убежище по границите. Всички тези въпроси, които разяснихме по време на френското председателство, ще ни позволят да бъдем много по-ефективни, включително в борбата срещу тероризма.

Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи на Франция

Дерманин говори, след като Версайският дворец и три летища бяха евакуирани от съображения за сигурност. Инцидентите бяха последните от поредицата евакуации през последните пет дни в цяла страната. Те последваха убийството на учител в северния град Арас в петък от заподозрян ислямски екстремист. Но призивите за повсеместно повишаване на сигурността пораждат и дълбоко безпокойство, тъй като обсъжданите решения могат да подкопаят свободното движение.