Свят

Войната между Израел и Хамас подпали протести в целия свят

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Берлинска синагога е била атакувана с коктейли "Молотов". Общността "Кахал Адас Исроел" съобщи, че синагогата, която се намира в централния кварта Мите, е била атакувана с две запалителни устройства. Полицията потвърди за станалото. Властите съобщиха още, че през нощта е имало размирици между мюсюлмански мигранти и полицията в кварталите Нойкьолн и Кройцберг. Проблеми е имало и при Бранденбургска врата в Берлин.

"Неспокойна е обстановката в Германия. Имаше бутилки, камъни по полицаите по улиците преди няколко часа. Зачестяват пропалестинските протести. Гореше един балкон. Полицията прави всичко възможно да ги потуши, но тези атаки зачестяват", посочи журналистът Натали Пашева.

Полицията в южния френски град Кан пък арестува мъж, опитал да нападне човек с нож близо до синагога. Това заяви вътрешния министър на страната Жералд Дарманин. 

Протести в подкрепа на Израел, и контрапротести в подкрепа на Палестина се състояха в десетки страни. Демонстрации имаше в Съединените щати, Йордания, Тунис и редица други държави. А по време на шествията в подкрепа на Палестина в Атина, полицията разпръска протестиращите със сълзотворен газ. Не е имало ранени.

"Израел превзе страната ми за 75 години, а Америка и НАТО са на тяхна страна. Те не трябва да са на тяхна страна, защото всеки ден се убиват невинни деца", заяви Айса, палестински демонстрант.

Според палестинсктие власти през последните 11 дни са били убити близо 3500 палестинци, а над 12 000 са били ранени. Според израелските власти повече от 1 400 душиса били убити, а най-малко 199 други са били заловени от Хамас.