Свят

Войната между Израел и Хамас: Египет се съгласи да отвори хуманитарен коридор до Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават експлозиите в ивицата Газа. По данни на палестинските власти 3500 са вече загиналите. Това е най-големият брой на убити през всичките години на конфликт между Хамас и Израел досега. Израелската армия атакува и позиции на проиранското шиитско движение Хизбула в Ливан.

Преди това израелската армия съобщи, че терористи са изстреляли от Ливан противотанкова ракета по израелски пограничен район. Въоръжените сили на Израел отговорили с артилерийски огън. Продължават и взаимните обвинения за това кой е отговорен за смъртоносната атака по болницата в Газа. Според израелското разузнаване причината е дефектирала ракета на групировката Ислямски джихад.  

"През последните 24 часа  за пореден път доказахме, че терористите в Газа не само убиват израелци, но и цивилни граждани в Газа. Ракета на "Ислямски джихад" е ударила болницата в Газа вчера. Израел действа срещу Хамас, а не срещу цивилното население в Газа", каза Херци Халеви, началник на щаба на Израел.

По-рано стана ясно, че египетският президент Абдел Фатах ел Сиси се е съгласил да отвори граничния пункт Рафа за преминаването на около 20 камиона с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Това заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън, който също поздрави своя египетски колега. 

"Това бяха много трудни преговори. Искаме да пропуснем възможно най-много камиони, предполагам 150. Няма да изпращаме хуманитарна помощ на Хамас. Изпращаме я за цивилните в Газа. Това е ангажиментът, който поех. Президентът Ел-Сиси заслужава истинско признание за това, което свърши", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

По-късно Байдън ще произнесе телевизионна реч, свързана с "терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел и нестихващата война на Русия срещу Украйна". А според източници от Белия дом правителството на американския президент ще внесе искане към конгреса за предоставяне на помощ от 60 милиарда долара за Украйна и 10 милиарда за Израел.