Европа

Каталуния има исторически шанс, заяви лидерът на автономната област

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерът на каталунското правителство Пере Арагонес призова политическите партии да действат отговорно и да приемат испанския закон за амнистията, след като по-рано беше блокиран от партията “Заедно за Каталуния”.

Текстът предвижда помилване за замесените в каталунските референдуми, включително за Карлес Пучдемон. Подкрепата на неговата партия беше ключова, за да може премиерът Педро Санчес да остане на власт. Арагонес и Пучдемон са политически съперници.

Призовавам всички страни да бъдат отговорни, за да не бъде изложен на риск този закон за амнистията, да бъде приет възможно най-скоро и всички граждани на Каталуния да могат да възстановят напълно своите права и свободи.

Пере Арагонес, президент на Каталуния

Партията на Арагонес - Каталунска републиканска левица, сега е един от основните поддръжници на Санчес в замяна на отстъпки за испанската автономна област, докато “Заедно за Каталуния” има по-конфронтационна стратегия.

Всеки решава какъв е неговият начин на работа. Oт мен зависи да подчертая един много важен въпрос. Имаме историческа възможност испанското правителство да запази своята стабилност.

Пере Арагонес, президент на Каталуния

„То ще трябва да получи подкрепата на 14 депутати, които са за независимост, и това е историческа възможност за Каталуния, от която трябва да се възползваме, за да получим повече правомощия за нашата страна“, добави Арагонес.

Едно от нещата, които той иска, е референдум за независимост - нещо, което вече договаря със Санчес.

На въпроса дали вярва, че испанският премиер ще разреши провеждането му, Арагонес заяви, че вярва в силата и капацитета на своята партия.

„Точно както преди една година той ми каза, че не обмисля амнистия. Сега ми казва, че не обмисля референдума. Искам да подчертая, че преди една година видях амнистията и призовах за референдум. Сега амнистията е на път да се осъществи. И ви казвам, че очевидно ще продължим да защитаваме референдума за самоопределение“, увери Арагонес.

През 2017 г. Каталуния проведе референдум за независимост, който беше обявен за незаконен от испанските съдилища. Това принуди половината от тогавашното каталунско правителство, включително Пучдемон, да напусне страната. Другата половина беше изпратена в затвора и помилвана през 2021 г.