Европа

Еврокомисията няма проблеми с испанския закон за амнистията на каталунски политици

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕК не е загрижена за закона за амнистията, който в момента се обсъжда в Испания. Това твърди министърът на правосъдието Феликс Боланьос след срещи със заместник-председателя на Комисията Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. Боланьос бе в Брюксел след няколко разменени писма с Комисията, с които бе поискана повече информация за спорния текст.

В Европейската комисия няма никакво безпокойство относно здравето и силата на върховенството на закона и разделението на властите в Испания. Нула притеснение. Нито едно.

Феликс Боланьос – министър на правосъдието на Испания

От своя страна, заместник-председателят на Комисията по прозрачността Йоурова и комирасят Рейндерс не са коментирали темата пред журналисти. Боланьос обясни, че по-голямата част от срещите е била посветена на дейността на Генералния съвет на съдебната власт.

Миналата седмица ЕП проведе дебат, иницииран от ЕНП, за испанския проектозакон за амнистията. Този текст, предложен през ноември, предлага опрощаване на престъпленията и противодържавните прояви на активистите на движението за независимост на Каталуния, включително бившия регионален премиер Карлес Пучдемон.

Законът гарантира и преизбирането на Педро Санчес за премиер за втори мандат.