Европа

Педро Санчес отново е начело на Испания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Испанският Конгрес гласува за нов мандат начело на страната на Педро Санчес. Това се случи въпреки спорния закон за амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на тяхната подкрепа за Санчес. Социалистът получи 179 гласа след два дни на напрегнати дебати.

Вотът на доверие сложи точка на близо 4 месеца управленски застой след изборите на 23 юли. По този начин Санчес ще може да състави кабинет със своите съюзници от крайнолявата партия „Сумар“.

Въпреки че се класира на второ място на изборите, Педро Санчес отново демонстрира способността си да възкръсне от пепелта и да създаде големи съюзи, за да стане отново министър-председател. Той е експерт по политически баланси. Това ще бъде второто му правителство на малцинството, но договорките му с каталунските сепаратисти и протестите срещу бъдещия закон за амнистията предполагат изключително сложен мандат.

Правителството на Санчес се ражда с дамоклев меч, висящ над главата му. Каталунските сепаратисти вече предупредиха, че ще го свалят, ако не спази обещанието си да върне Карлес Пучдемон и други каталунски активисти обратно в Испания. Няма да е лесно, но Педро Санчес доказа през годините, че знае как да остане изправен.

Хайме Веласкес – Euronews