Европа

Ракетните удари по Одеса застрашават сделката за украинското зърно

От Euronews България Euronews България

Мастилото още не е изсъхнало, а ракети вече удариха ключово украинско пристанище. Това се случи ден, след като Киев и Москва подписаха споразумението за деблокиране на доставките на зърно.

Украинската армия съобщи, че ракетите не са засегнали складовете със зърно в Одеса, no ударите застрашиха сделката преди още да е влязла в сила.

Фактът, че такъв инцидент се случи веднага след споразумението, което сключихме, е обезпокоителен. Ние продължаваме да изпълняваме задълженията си по споразумението. В нашите срещи изразихме очаквания двете страни да продължат сътрудничеството си по един спокоен и търпелив начин.

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция

Украйна е един от най-големите износители на зърно, но заради войната около 20 милиона тона са блокирани в пристанищата на Черно море.

Сключили сме споразумение с Турция и ООН. Ето защо нямаме отношение към този обстрел. Ние ще направим всичко възможно, за да спазим споразумението. Но руската атака е 325-ото потвърждение в рамките на една седмица, че не можем да вярваме на думата им.

Микола Солски, министър на земеделието на Украйна

Съгласно условията на споразумението от Истанбул Русия се съгласи да не взема на прицел пристанищата, докато не бъдат освободени пратките със зърнени култури.

Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, които могат да свалят руските ракети от типа Калибър.