Общество

Кап. Васил Данов: Имаме пълно право да си вземем обратно от руснаците комплекс „Камчия“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Комплекс „Камчия“ беше продаден на безценица през 2008 г. Вече 16-а година се експлоатира от правителството на Москва. В началото там имаше сравнително активна културна, спортна дейност, която трябва да осъществява подобен комплекс. Сега тя много затихна. Преди имаше по 5000 деца лятото, но всичко това вече е приключило.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ капитан Васил Данов – член на Атлантическия съвет на България, журналист и военен експерт. Той посочи, че в комплекса има амфитеатър за 2000 души, който стои празен.

Правителството на Сергей Станишев одобрява сделката за придобиването на имота от руснаците на цена, много по-ниска от пазарните стойности, отбеляза кап. Данов.

Според него руската собственост на комплекса е опасна поради политически и военни причини.

Построеният център може да бъде великолепен команден център при евентуална агресия, каквато видяхме в Крим и която в момента се осъществява в Украйна.

капитан Васил Данов – член на Атлантическия съвет на България

Това малцинство, което не е съвсем малцинство в някои наши черноморски градове, като Равда, Несебър, Поморие и др., всеки момент може да бъде активирано по политически причини и да поиска местна автономия или участие в управлението на тези общини“, предупреди кап. Данов.

По думите му „този номер е игран на много места“.

Отначало са само икономически и културни връзки, а след затягане на отношенията, а след това стоварване на паравоенни формирования. Ние сме единствените в ЕС и НАТО с подобна собственост на Москва.

капитан Васил Данов – член на Атлантическия съвет на България

Табелите около комплекса са на руски, а охраната не пуска външни хора, обясни кап. Данов.
Според него държавата има право да си върне този имот.

„Той е продаден при други правила, други условия, на друго ръководство на Московската община. Буквално месеци след сделката тогавашният кмет Лужков беше прогонен за мафиотски дейности в самата Русия. Държавата чрез Министерския съвет или парламента трябва да вземе съответното решение“, посочи военният експерт.

Службите трябва да проверят колко имота у нас са в руски ръце, подчерта кап. Данов.

„Няма накъде повече да си влошаваме отношенията си с Русия. Може би след като режимът на Путин падне, може и да си подобрим отношенията, но те по-лоши няма да станат. Нека не изпускаме момента, когато имаме пълни морални и материални права да си върнем този безценен имот“, призова още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.