Свят

Израел: Терористите започват да се предават

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава настъплението на израелската армия на запад в и около Хан Юнис. Боевете в най-големия град в палестинския анклав идват в момент, когато Израел пренасочва военните си усилия на юг. От своя страна Тел Авив потвърди, че задържа все по-голям брой палестински мъже за разпит, докато напредва с военните си усилия. 

 

Арестувахме десетки терористи. Няма да посочвам колко са те с точност. Има много терористи, които са се предали там и това е важно, защото това са признаци, че те са решили да се предадат. Това е много важно нещо.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

 

На фона на съобщенията за "катастрофална" здравна ситуация в Газа от Световната здравна организация, палестинските активисти призоваха за глобални стачки като част от координираните усилия за оказване на натиск върху Израел за прекратяване на огъня. Според дипломати общото събрание на ООН вероятно ще гласува във вторник проекторезолюция, изискваща прекратяване на огъня. Според здравните власти в Газа около 18 000 души са били убити от израелски атаки, а близо 49 500 са ранени. Докато вниманието на света е приковано към военните действия в Ивицата Газа, притесненията от разпространението на войната обаче бяха допълнително подхранени от боевете между Израел и Хизбула в Ливан. Насилието ескалира на ливанската граница с Израел, след като Хизбула изстреля безпилотни самолети и мощни ракети по израелски позиции, а израелските въздушни удари разтърсиха няколко града и села в южната част на страната.