Култура

Фестивалът на Светлините в Лион се провежда при засилени мерки за сигурност

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Лион стотици хиляди хора се събират за Фестивала на Светлините. Произведенията на изкуството са разпръснати в множество квартали. Зоната със светлинни инсталации в центъра на френския град бе превърната в пешеходна.

Докато гостите се наслаждават на арт творбите обаче национални и европейски представители предупреждават за огромен риск от терористични атаки по време на празничния сезон. 

Властите във Франция повишиха нивото на терористична заплаха в страната до най-високо през октомври . От своя страна, градската управа на Лион увеличи броя на полицейските служители, орханяващи фестивала. 

 

Това е събитие, което се случва в контекста на сигурността. Малко странно е, че е с високо ниво на терористична заплаха. Както знаете, ние се тревожим от нападения и това очевидно ни подтиква да бъдем възможно най-бдителни.

Джулиет Тринат, заместник-префект по сигурността 

Полицаите получиха и подкрепата на военни, сапьори и специализирани кучета. Местние власти посочиха, че събитието вече е било обект на засилени мерки за сигурност и в миналото след терористичните атаки в Париж през 2015 г. 

 

Фестивалът на светлините е единственото събитие, което систематично има оперативен план за извънредни ситуации.

Грегори Дусе, кмет на Лион

Властите в Лион се опасяват и от протести на крайнодесни активисти. В началото на миналия месец стотици хора се събраха на шествие против миграцията в центъра на града. В отговор на това организираните протести на този вид групи по време на фестивала бяха забранени.