Култура

85 премиери на фестивала на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест"

От Диана Радева Диана Радева Водещ

От 22-ри до 26-ти ноември заповядайте за да преживеете един букет от истории - 85 на брой от 39 държави. Наложи се да селектираме тази бройка от над 300, което хич не е лесно. Като казвам букет първо за филмите - те не са от платформите. Това са наистина премиерни филми, които за първи път ще бъдат показани.

Това разказа в студиото на Euronews Bulgaria Натали Петрова - организатор на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест".

Човешкият живот не стига, за да достигнем до всяко кътче на вселената, но тези филми са на границата между игралното и документалното кино. Те са едни уроци по история, география. Една от категориите е "култура на планинарските народи". Международно жури има както всяка година. Филмите ще се излъчват в няколко зали. И тази година входът е свободен. Ще има специални презентации по случай 70 г. от първото изкачване на Еверест - най-високият връх на земята и на осемхилядника Нанга Парбат, който е на територията на Пакистан. Ще има специални презентации за тези юбилеи в рубриката "Памет".

Другият акцент в програмата е 550 г. от рождението на бащата на съвременната астрономия Николай Коперник. Ще има нощен урок по астрономия. За поредна година организираме за всички ученици от района специална научно-спортна образователна програма със състезания по катерене, проникване в пещера и т.н. Това е лична наша кауза и много държим на тази програма и това общуване с децата. Ще има 9 фотоизложби - едната е свързана с годишнина от гибелта на първата европейка изкачила Еверест.

Вижте цялото интервю във видеото.