Култура

Водеща сюжетна линия във Фестивала на френския филм тази година ще бъде феминизмът

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Аз съм съвсем от скоро в България. От 10 дни. За мен е голяма чест да съм с Вас. Особено за днес, откриването на фестивала на френския филм. Важен момент за всички киномани. Знам, че те са многобройни в България и София, но и в Пловдив и във Варна. Имаме една водеща сюжетна линия във фестивала за тази година. Това е феминизмът. Мощните и влиятелни жени. Връзката мъж-жена, както и големите актриси, които носят на гърба си френското кино.“

Това каза в студиото на „Добро утро, България“ Люк Леви – новият директор на Френски институт в България.

 

Ето какво още сподели той:

Има 2 филма, които са важни да обявим – този, който ще открие фестивала - Жан Джо Вори - „Фаворитката на краля“, няма да ви разказвам филма, но става дума за живота на една жена от улицата, една куртизанка, която се се изкачва на горе в йерархията. Силна жена, която ще придобие много власт. Говорейки за една по-скорощна история, има друг - „Жената на президента“, който разказва за историята на Бернадет Ширак, съпругата на президента Жак Ширак. Преди години просто си казвахме, о, това просто е жената на президента, леко старомодна. Но това, което разказва тази комедия е, че хората са сгрешили. Че тя е способна да взима правилни решения, да има влияния. Днес във Франция тя е една от най-популярните личности. Това е много лека, приятна комедия, която разказва за нейната прекрасна история и съдба. Каня всички наши български приятели да видят и „Последното метро“. Голяма класика на френското кино. Съветвам Ви да отидете да го видите. Правим намигване към юбилея на Катрин Деньов.


Знам, че този фестивал среща голям успех. Интересът е доста естествен. Киното е част от нашата идентичност. Ние сме закърмени с филмите. То разказва нашата история. Мислим заедно като европейци, че е важно да се откриваме в киносалоните. Затова българите и французите са много привързани към този фестивал. Във Франция, когато имаме фестивал на европейското кино, както имаме на българското, защото знам, че има такъв фестивал, и по-конкретно свързан с българското документално кино, ние наистина искаме като европейци да преоткрием киното в цялата му разновидност.

Много съм щастлив да бъда в София. За мен е привилегия и съвсем скоро да преоткрия България. Във Франция България не е толкова добре позната, но има много силна връзка между нашите две държави. Писатели, артисти, имена от български произход са познати добре във Франция. Например Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, артистът Кристо. Има и много известни френски личности, които са били известни в България и са станали мост между двете държави.

Френския институт след няколко години ще отбележи своите 100 години в България. Това е важно място за нашата връзка между Франция и България. Тъй като България е Европа, ако искаме да сме истински европейци, трябва да се опознаваме добре. Без ние пък да опознаем източна Европа няма да сме истински европейци също. Аз съм бил в Прага преди години, преди това в Рига, Белград, Загреб, наистина историята ми е много свързана с Централна и Източна Европа. Горд съм, че посредством тези култури преоткрих нашия континент и неговата идентичност.