Европа

Борел към Ковачевски: Приемете по-бързо промените в Конституцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Конституционните промени са от решаващо значение и трябва да бъдат приети от Северна Македония, за да продължи процеса ѝ на присъединяване към ЕС. Това заяви в Скопие върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той разговаря с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски за напредъка по изпълняваните реформи и процеса на скрининг.

 

Евроинтеграцията е инвестиция, залог в бъдещето на вашата страна. Работите не за вашата политическа партия, а за държавата. Европейският път е нещо, което трябва да бъде поставено преди и над междупартийните сътресения... Демократично е да не сте съгласни с много неща, да давате на гражданите различни предложения, но не трябва да има политическо разделение по въпросите, свързани с ЕС. Ако искате да вървите по европейския път, тогава трябва да завършите процеса на приемане на конституционните промени и да осъществите напредък по отношение на ключови реформи.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Димитър Ковачевски благодари за силната подкрепа на Европейския съюз и изрази увереност, че с новия План за растеж на Западните Балкани Съюзът ще засили ангажимента си към региона.

 

Процесът на скрининг протече с очакваното темпо, запазихме инерцията през цялото му времетраене и очакваме той да приключи през следващата седмица. Като правителство не позволихме вътрешнополитически спорове да попречат на реформите, необходими за приближаване до стандартите на ЕС, нито да усложнят или попречат на процеса на скрининг.

Димитър Ковачевски – премиер на Република Северна Македония

Ковачевски допълни, че ще свика среща на лидерите на всички парламентарно представени партии, чиято основна цел е постигане на съгласие за редовните парламентарни и президентски избори и промените в Изборния кодекс в съответствие с препоръките на ОССЕ.