Европа

Лавров пристигна в Скопие за срещата на ОССЕ, не е летял през България (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където днес и утре ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Самолетът на руския министър кацна в Скопие рано сутринта днес Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

 

Лавров ще чуе критиките на ОССЕ за войната в Украйна  

В Скопие се открива 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Най-любопитната подробност бе пристигането на руския външен министър Сергей Лавров, чийто самолет не прелетя над България, но за сметка на това мина през въздушното пространство на Турция и Гърция. На летището в Скопие Лавров бе посрещнат от руския посланик в Северна Македония Сергей Баздникин. Българското външно министерство бе дало разрешение самолетът на Лавров да прелети над страната ни, но руската делегация не се е възползвала, съобщава агенция ТАСС.

Пристигането на ръководителя на руската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ в сряда вечер, на която присъстваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

 

Пристигането на руския външен министър Сергей Лавров на министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие е добра възможност да чуе защо Русия е осъдена и изолирана, а след това да се върне в Москва и да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават обединени в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия. Разбирам, че някои държави не бяха доволни от вашето решение министър Лавров да присъства на министерската среща, разбирам го, защото с незаконната война срещу Украйна Русия подкопава самите принципи на ОССЕ, нарушава законите и затова е под международни санкции и в международна изолация.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския външен министър.

На форума трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта.