Спорт

Треньорът на Нургюл Салимова: Момичетата са в еуфория

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Момичетата са в еуфория, щастливи са. Всички трудни моменти са забравени. Изпълнени са с радост, с гордост, с удовлетворение. И бързат да се приберат вкъщи, за да споделят всичко това на живо.“

Това каза за Euronews Bulgaria Живко Жеков, треньорът на Нургюл Салимова, след грандиозния успех на женския ни национален отбор по шахмат – първо място на Европейското първенство в Будва.

„Отборно се играе много по-различно, отколкото индивидуално. Трябва напълно да пренебрегнеш егото си и стремежа за чисто индивидуален успех. Често пъти се налага да правиш не това, което ти се иска – в интерес на отбора. Тези състезатели, които не са участвали в отборни срещи – да не говорим на такова високо ниво – не знаят всичко за шахмата, бих казал“, обясни той.

„След като има успех, лесно се намират хора, които да кажат, че това е очаквано. Но понеже аз бях споделил, че имаме голям шанс да станем шампиони, мога спокойно да кажа, че наистина имах очаквания – в този състав и при конкуренцията, която се показа – че имаме реален шанс да станем първи“, сподели Жеков.

 

Цялото интервю вижте във видеото.