Спорт

България е европейски шампион по шахмат за жени

От Euronews България Euronews България

България триумфира с европейската отборна титла по шахмат за жени на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора. Това стана факт след победата на тима ни в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева над актуалните световни шампионки от Грузия.

Втората на Световната купа в Баку Салимова направи реми с Нино Бациашвили - българката бе с черните фигури, а партията й завърши при 0.5-0.5. Най-опитната в нашия отбор - бившата световна шампионка Стефанова, се поздрави с успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да осигури аванс от 1 точка на България.

Последва загуба на Кръстева от Саломе Мелия, което остави съдбата на сблъсъка за първото място в ръцете на Пейчева. Нашите се нуждаеха от победа или равенство, като след страхотна битка и обрат в крайна сметка Пейчева сломи съпротивата на Лела Джавахишвили с белите фигури, за да донесе и титлата на България.

"Позицията ми беше по-лоша по-рано в партията, бях открита. Мисля, че когато тя игра кралица на 4, това беше повратната точка в мача. Все пак си мислех, че партията ще завърши наравно", каза Пейчева след победата си над Джавахишвили.