Европа

Kаква е съдбата на новия полски кабинет?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Duda Poland AP Полският президент Анджей Дуда присъства на първото заседание на Сейма. Снимка: АП.

Анджей Дуда, президент на Полша:

"След спокоен анализ и проведени консултации реших да възложа мисията за съставяне на правителство на министър-председателя Матеуш Моравецки."

 

На 13 ноември е първото заседание на новия парламент в Полша. Възможност да състави правителство има партия „Право и справедливост“, въпреки че не успя да победи убедително но изборите. Междувременно, три опозиционни партии, които държат повечето места в Сейма, подписаха споразумение. Това се разглежда като декларация за стабилно съвместно управление и е замислена като политическа декларация на бъдещото правителство, веднага щом опозицията дойде на власт. Коалицията обещава завръщане към по-либерални политики, защита на ценности като индивидуалните свободи, отделяне на правителството от църквата, но преди всичко възстановяване на върховенството на закона.

 

Трябва да започнем с възстановяването на отношенията ни с институциите на Европейския съюз, което се разбира като достигане на момента, в който ще бъдат възобновени средствата, които днес са блокирани за Полша. Това, разбира се, е свързано с принципите на правото, с правовия ред в Полша и е очевидно, че Европейската комисия ще иска да види промени в правовия ред по отношение на независимостта на полските съдии, полските съдилища.

Михал Кобоско, „Трети начин“

Партия „Заедно“, която е част от лявата коалиция, не подписа документа, въпреки че обяви подкрепата си за правителството.

 

За съжаление, по време на тези преговори по програмата не успяхме да получим гаранции за финансиране на такива водещи за нас програми като въпросите за наемане на обитатели на сгради, като въпроса за защита на здравето или дори, когато става въпрос за правата на служителите - съкращаване на работната седмица.

Магдалена Биежат, „Заедно“

Партията "Право и справедливост" най-вероятно няма да успее да сформира мнозинство в новия парламент. Поради процедурни причини обаче Полша ще трябва да изчака още няколко седмици за предаването на властта на по-либералната коалиция.

Магдалена Ходовник, за Euronews, от Варшава.