Свят

Матеуш Моравецки получи мандат за правителство на Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Полша започна процедурата по формиране на новото правителство, първи мандат получи досегашният премиер от "Право и справедливост" Матеуш Моравецки. Партията е с най-много депутати в Сейма - 194, но нито една политическа сила не желае да се коалира с нея. По всяка вероятност следващият министър-председател на Полша ще бъде лидерът на опозиционната "Гражданска коалиция" Доналд Туск. 

Полският президент Анджей Дуда възложи на досегашния премиер Матеуш Моравецки от партията "Право и справедливост" мандат да състави правителство.


След спокоен анализ и консултации реших да натоваря премиера Матеуш Моравецки с мисията да състави правителство. По този начин реших да продължа добрата парламентарна традиция, според която победилата партия е първата, на която се дава възможност да формира правителство.

Анджей Дуда – президент на Полша 

"ПиС" получи най-много гласове на парламентарните избори на 15 октомври, но не и абсолютно мнозинство. Наблюдатели смятат, че тя няма да може да състави коалиция поради липсата на потенциални партньори.

Съюзът от три проевропейски опозиционни партии, оглавяван от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, обаче ще има мнозинство в Сейма. Трите формации вече работят по коалиционно споразумение. Решението на президента, който е съюзник на "ПиС", може да донесе още седмици на политическа нестабилност.

Преди това Дуда беше определил учредителното заседание на новия парламент да се състои на 13 ноември.