Европа

Дуда: Полша няма да спира оръжието за Украйна, премиерът не беше разбран правилно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Полша Анджей Дуда се опита на тушира нарастващото напрежение между Варшава и Киев. Той обясни, че предупреждението на премиера Матеуш Моравцки, че Полша спира въоръжаването на Украйна, не е изтълкувано правилно. Полският министър-председател е имал предвид, че страната му няма да даде на Киев новите си оръжия, които са за модернизиране на полскато армия, обясни Дуда

Моята позиция е ясна: това няма да се случи. Полша знае много добре какъв е залогът. Варшава знае, че е в пряк интерес и на Полша и Европа, Украйна да получи всичко, от което се нуждае, включително оръжие.

Урмас Пает, естонски евродепутат, Renew Europe

Спорът относно безмитната доставка на украинско зърно, влизащо в Полша, ескалира до степен да застраши двустранната подкрепа и да създаде проблем в политиката на солидарност на ЕС. Европейската комисия твърди, че кризата няма да засегне установената политика.

Позицията и политиката на Евросъюза остават непроменени. А те са непоколебима, твърда и непроменена подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, във всички области, в които можем да подкрепим Украйна, включително военна помощ“, коментира говорителят на Европейската комисия Петер Стано.

На 15 септември Еврокомисията отмени временното ембарго върху вноса на украинско зърно в пет държави членки, сред които и България, въпреки настойчивите искания на Варшава. Полша, Унгария и Словакия не се съобразиха с това решение, а като контрамеряка Украйна подаде жалба до Световната търговска организация. Полската позиция предизвиква главоболия в Брюксел.

Комисията има трудна задача. Трябва да гарантираме икономическото оцеляване на Украйна по време на тази война. Трябва да гарантираме безопасни транспортни маршрути. От една страна, трябва да гарантираме, че ресурсите и храните достигат до света, а от друга, трябва да отговорим на опасенията на полския народ. Мисля, че Комисията беше права да даде приоритет на способността ни да помогнем първо на Украйна, а след това да потърсим начини да подкрепим и да отговорим на проблемите на Полша.

Сергей Лагодински, германски евродепутат, Зелени/ЕСА

Междувременно Украйна постигна договореност с Полша и Словакия в спора за вноса на украински земеделски продукти в двете европейски държави.

Украинският и полският земеделски министър са се споразумели да работят за намиране на решение на конфликта, опитвайки се да разтопят ледовете помежду си.

Словакия и Украйна също се договориха да създадат нова лицензионна система за търговия със зърно до края на годината. Едва след това забраната за внос на 4-ри групи украински стоки в страната може да бъде отменена.

Независимо дали полското правителство ще изпълни заплахите си, някои експерти твърдят, че щетите вече са нанесени и че възстановяването на отношенията между Полша и Украйна може да отнеме години.

А първият кораб със зърно, който отплава от Украйна, откакто Русия възобнови блокадата на Черно море през юли, достигна Истанбул, съобщиха наблюдателите на морския трафик.

В последната седмица напрежението между Украйна и Полша се покачи сериозно, след като Варшава реши да удължи забраната за внос на украинска селскостопанска продукция. Това предизвика остра реакция от Киев, който дори заплаши със съдебни действия страните, предприели подобно действие. Ситуацията се влоши още повече след речта на Зеленски пред Общото събрание на ООН, в която той определи ембаргото върху земеделския внос от Украйна като „политическият театър“, който само помага на Москва. Това доведе до отмяна на предвидената среща между него и полския президент Анджей Дуда, а вчера украинският посланик във Варшава е бил привикан в полското външно министерство.