Европа

Полският президент отмени срещата си със Зеленски в Ню Йорк заради спора за зърното

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Отказът на три държави да внасят украинско зърно покачва напрежението и задълбочава спора между партньорите.  

Изненадващо полският президент Анджей Дуда отмени срещата с украинския си колега Володимир Зеленски, планирана в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Двете страни трябваше да обсъдят и вноса на украинско зърно.Той обясни лаконично, че темата не е на дневен ред. Полша остава твърд поддръжник на Украйна срещу руската инвазия, но Киев не трябва да забравя, че получава помощ от Варшава и че страната също е транзитна за преминаване на стоки.

"Промяната на границите със сила, незачитането на закона и лишаването на украинския народ от правото му на съществуване трябва да бъдат спрени. Тази брутална война трябва да приключи и да не се превръща в замразен конфликт. Това може да стане само чрез възстановяване на пълната териториална цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", заяви Анджей Дуда, президент на Полша.

На 15 септември Еврокомисията вдигна ембаргото върху доставките на зърно от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. В разрив с целия ЕС Полша, Унгария и Словакия обявиха забрани на национално ниво за внос на зърно и храни от Украйна, за да защитят интересите на земеделските производители.

Заради това решение обаче Украйна внесе официална жалба в Световната търговска организация срещу Унгария, Полша и Словакия. Дуда напомни, че забраната се отнася за вноса, но не и за транзита на украинско зърно.

И още една реакция - украинският премиер Денис Шмигал разреши въвеждането на забрана за внос на определени категории стоки от Унгария и Полша. Тези действия разкриват задълбочаващия се разрив с трите членки на Европейския съюз, който е основен поддръжник на Киев в борбата му с Русия.

В същото време Зеленски заяви, че Украйна никога няма да се откаже от ролята си на гарант на световната продоволствена сигурност.

"Резултатите са наистина забележителни. Износът на храни от Украйна достигна бреговете на Африка и това са общо 32 милиона тона храни. Украйна предлага много ясни действия за предотвратяване на всякакви сътресения на световния пазар на храни. Можем да създадем хъбове за милиони тонове зърно в особено чувствителни райони. Например в пристанищата на Африка. И вече започнахме да преговаряме за такива възможности", каза Зеленски.

Петата страна - Румъния заяви, че няма да внася украинско зърно още 30 дни и ще работи за съвместен план за по-нататъшно сътрудничество. Букурещ ще продължи да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти от Украйна през Румъния. Така румънските фермери се отказаха за момента от протестите