Европа

Фермерите в Полша имат опасения, въпреки удължената забрана за внос от Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На 15 септември приключва европейската забрана за внос на украинско зърно на полския пазар. Полша категорично се противопоставя на отмяната на ограничението, тъй като се опасява от недоволство сред земеделските стопани, които са претърпели загуби поради допускането на много по-евтино украинско зърно на пазара, както и от липса на подкрепа за правителството на парламентарните избори, които са насрочени за следващия месец в Полша.

Днес се води битка за това дали ембаргото върху украинското зърно ще бъде отменено на 15 септември. Европейската комисия и нашите правителства могат да казват каквото си искат, но ние знаем, че украинското зърно продължава да пристига, например за технически цели. Разликата в един тон пшеница е до 200-300 злоти на тон, в Полша просто е останало твърде много украинско зърно, така че финансовото ни положение е лошо.

Анджей Соболевски, земеделец

Управляващата партия обаче заявява, че няма да позволи украинското зърно да навлезе на полския пазар до края на годината, дори ако това означава да се противопостави на Брюксел.

За щастие, това не е проблем за полските земеделски производители, а проблем в отношенията между полската държава и Европейската комисия. Полските земеделски производители не са заплашени от нищо, защото ако ЕС не въведе това удължаване на забраната, ще го направи полската държава.

Рисшард Чарнецки, евродепутат, „Право и справедливост“

В момента Полша транзитира украинско зърно, но земеделските производители твърдят, че капацитетът на пристанищата не е достатъчен за адекватния и навременен износ на полско и украинско зърно, като твърдят, че зърното е натрупано и чака да бъде натоварено на кораби. Представители на пристанище Гданск отричат. След трудни години фермерите вече не вярват на обещания, опасявайки се, че те ще бъдат прекратени веднага след изборите в Полша на 15 октомври тази година.

Собственикът на зърното зад мен не знае за колко и кога ще го продаде, но вече трябва да инвестира в производството за следващата година. За съжаление дори още една 3-месечна забрана не е дългосрочно решение на проблемите на полските и украинските земеделски производители.