Свят

В опит да съживи зърнената сделка: Шефът на ООН се среща с Лавров, Зеленски и Ердоган

От Euronews България Euronews България
Antonio Guterish AP Снимка: AP

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне идната седмица последователно с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган и с руския външен министър Сергей Лавров в опит да съживи т. нар. зърнена сделка, който до юли месец осигуряваше безопасен износ на зърно през украинските пристанища на Черно море, предаде БТА.

През лятото Русия се оттегли от споразумението, договорено през 2022 година под егидата на ООН и Анкара, и по този начин блокира износа. Москва настоява, че няма да възобнови зърнената сделка, докато "Западът" не облекчи нейния износ на стоки.

Следващата седмица предстои сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В тази връзка Антонио Гутериш призова световните лидери "да намерят решение за излизане от тази бъркотия" - визирайки не само продоволствените заплахи, но и всички останали предизвикателства пред човечеството - войните, климатичните промени, рязкото поскъпване на живота, увеличаването на неравенствата, "зрелищните сътресения в света на технологиите".

Гутериш осъди фрагментацията по света, която по думите му намалява капацитета на международната общност да реагира при кризи. И посочи войната в Украйна като ключов фактор за изострянето на политическите разделения.

"Така че едно евентуално решение за мир в Украйна, в съгласие с Устава на ООН и международното право, ще бъде много важно за намаляване на геополитическите разделения", заключи генералният секретар на ООН.