Общество

Денков: Няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна, за зърното предстоят разговори

От Euronews България Euronews България

„По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна. Ще му обясня, че сме обсъдили, че ще има определена квота за внос за България и тя ще бъде разрешена след време. В близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна.“

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след дискусиите с протестиращите земеделски производители.

По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, за това може ли да се включат други продукти, каквито са исканията на протестиращите, уточни Денков. Ако това не се случи на европейско ниво, страната ни ще започне двустранни преговори с Украйна, добави той.

„Досега от Украйна не са установени никакви проблеми по отношението на качеството на продуктите. При най-малки нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна“, допълни Денков.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост.

„Бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени“, подчерта Василев.

По отношение на т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители, финансовият министър посочи, че утре с постановление на Министерски съвет предстои да бъдат отпуснати 63 млн. лв. Те трябва да бъдат изплатени до 30 септември.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни, че когато хората, които протестират отвън, бъдат доволни, и те като техни представители ще бъдат.

„Слънчоглед няма да влиза в България, докато не се регламентират тези механизми“, каза още той и посочи, че протестите в цялата страна ги правят техните членове, а не те.

„Има много заварени проблеми, посочили сме начини за тяхното решаване, надявам се протестът тази вечер да приключи. Ако все пак продължи след всички ангажименти, които пое правителството, мисля че може да се правят други изводи“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

 

Напрежение в редиците на земеделците

Срещата на част от протестиращите с представителите на правителството и резултатите от нея породиха напрежение в редиците на земеделците. Включително по линията производители и преработватели.

Въпреки заявката на правителството за блокиране на вноса на украински слънчоглед и другите ангажименти, които обяви, планираният протест на земеделците в София все пак ще се състои. Причината – земеделските производителите настояват за пълна забрана на вноса на селскостопанска продукция от Украйна, докато тяхната стока не се изкупи на цена, не по-ниска от нейната себестойност.