Политика

Под освиркания и викове "оставка", аграрният министър нарече земеделския протест справедлив

От Euronews България Euronews България
Zemedelci BGNES Снимка: БГНЕС

На фона на освирквания и викове „оставка“ от страна на протестиращите земеделци, аграрният министър Кирил Вътев заяви в Долни Богров, че се отнася с огромно огромно уважение към „справедливия протест“. „Натрупани са страшно много проблеми, не възникнаха от вчера, откакто е недоволството ви. Ние сме една от най-засегнатите държави от войната в Украйна“, допълни той. 

"Не съм професионален политик, много добре познавам проблемите от 30 години. Идвам от полето с тях. Въпросът е как ще ги решим. От войната се промениха страшно много неща“, каза още министърът.

По думите му "нито едно от решенията не предполагат моментален резултат". След тези думи той бе освиркан от протестиращите, но помоли за диалогичност. "Имате пет искания, отправени от всички вас. Решенията, които са възможни веднага, са взети. За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти, има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които искаме да допуснем", заяви още министърът.

После каза, че са осигурени 150 млн. помощ за производителите, а другите 63 млн. ще заминат за нотификация след одобрение на Министерски съвет в сряда.

"По помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с премиера на Украйна", обясни Вътев. В знак на недоволство пред него беше изсипано прясно мляко. 

Земеделците настояват за въвеждане на забрана за внос от Украйна на няколко стоки, сред които слънчоглед, пшеница и рапица.